Ensi-ilta 21.2.2015 kello 19 suurella näyttämöllä
tilattavissakiertueelle_logo

Esitys kestää noin 1t 45 min, ei väliaikaa.

Liput 25/23/15 €
HUOM! Nimestä huolimatta kyse on puhenäytelmästä.
opiskelija

 

Orkesteri opettaa meille sen, että mistä bändistä on kyse silloin, kun on kyse bändistä! Zen!

”Me ollaan ittemme työnantajia, työntekijöitä ja palkanmaksajia.” – Jase (zetalla)

ORKESTERI-näytelmä on kertomus the Everlast Bänd-yhtyeestä, jonka olemassaolosta ei kenelläkään ole tietoa. Google ei tunnista bändiä, ei Wikipedia, eikä edes kansantraditioista löydy mainintaa yhtyeestä. Kukaan ei tiedä, että miten kauan The Everlast Bänd on ollut pystyssä. Kukaan ei tiedä milloin se on perustettu, kukaan ei oikein enää muista. Kukaan ei oikein enää muista, että yhtyeellä ollut hitti ja milloin se oikein on ollut. Kuitenkin sellainen heillä on, sillä yhtyeen laulaja (Jase zetalla) laulaa sen aina jokaisella keikalla, on sitten kyse hääkeikasta, hautajaiskeikasta tai vaikka ihan oikeasta keikasta. Hän laulaa sen vaikka väkisin ja muu bändi kyllä sitten seuraa perässä.

Jossain vaiheessa, heidänkin kohdallaan, on tapahtunut se, että heillä ei ole enää mitään saavutettavaa, vaikka mitään he eivät vielä ole saavuttaneet. Tämän traagisen rajan yli he ovat menneet jo kauan sitten, varmaan joskus vuonna -95 tai jotain. Tämä näytelmä on kuvaus solidaarisuudesta ja yhdessäolosta, jotka katosivat. The Everlastin jäsenet yrittävät vain selviytyä unelmiensa kanssa ja niistä huolimatta – siis ihan kuin kuka tahansa meistä.

Korkearesoluutioiset, painokelpoiset kuvat esityksestä voit ladata täältä (highres_Orkesteri)

Esityksissä kuultavan musiikki on säveltänyt on Ólafur Arnalds ja kappaleet ovat   Sonar, I´m Not The Guilty One, Runaway ja Sudden Throw

Lue täältä blogisti Hikkaj:n kommentit.
Lue täältä Kimmo Nevalaisen kritiikki ensi-illasta 23.2.2015 Karjalaisessa otsikolla “Saahan sitä haaveilla”.
Lue täältä Pasi Huttusen kritiikki Uljas-lehdessä.
Lue täältä Niko Salovaaran kritiikki Karjalan Heilissä 25.2.2015.
Lue täältä 18.4.2015 Ylä-Karjalan kritiikki Nurmeksen keikasta.

 

 

Rooleissa

THE EVERLAST BÄND (oletettu oikea nimi – taiteilianimi)

Arto Heikkilä (vierailija) – Jase tai JaZe tai Jazee
(Ilmeisesti yhtyeen itsevaltainen keulakuva eli sing et songwriter. Lempinimenä myös “hra Karisma”, “Symbooli”. Vai ”symbol”? Saattaa olla yhtyeen ns. laulaja).

Taustalla komppaavat:
Olli-Kalle Heimo – Rane
(Moraalinen selkäranka, luterilaisen työmoraalin ruumillistuma (vaikkakin luterilainen työmoraali perustuukin väärinkäsitykseen. Mutta siitä ei nyt tämän enempää). Soittaa myös jotain soitinta).

Jarmo Jämsen – Halla
(Bändin filosofi. Hän tarkkailee maailmaa herkeämättä. Hänen aiheensa ovat arkisia ja tavallisia, sellaisia ihmisen kokoisia. Älkää kysykö häneltä kännykästä! Ilmeisesti basisti?)

Kai Paavilainen (vierailija) – Timi
(Opiskelija. On mukana useassa ei bändissä, ns. ”projektissa”. Haaveilija (tosin haaveilija on ehkä väärä sana kuvaamaan nousukasmaista suhdetta kaikkeen tekemiseen). Bändin ainoa mustatukkainen rumpali.)

Minna-Maaria Virtanen – Simone Päiväperhonen
(Idols-voittaja vuodelta jotain? Onko hän oikea ihminen vai vain joku bändin yhteinen fantasia?)

Kuka tahansa – Hannu (Ilmeisesti bändin viides jäsen. Ihminen. Hän voi olla soittaja. Tai hän voi olla myös roudari, miksaaja tai roikkua mukana ilman mitään järkevää syytä. Hannu ei sano sanaakaan koko näytelmän aikana. Tämä on tärkeää. Hän kuitenkin osallistuu KAIKKEEN bändin toimintaan siinä missä muutkin. Bändin muut jäsenet ovat tyystin tottuneet siihen, että Hannu ei puhu mitään, eikä hänen näin ollen odoteta lausuvan mitään mistään. Tämä ei tietenkään tarkoita, että hän olisi passiivinen vaan hänellä on esimerkiksi maaginen kyky tuijottaa näytelmän yli yleisöön tai hän voi intoutua ja lukea haltioituneena näytelmän parenteeseja jonkinlaisena kirjailijan voice overina, dj:nä tai hän voi hurmioitua olemaan jopa omintakeinen MC (Master of Ceremonies) ja vaikka mitä. Mikäli tätä näytelmää esitykseksi työstävät ihmiset kokevat Hannun kiusallisena, vastenmielisenä tai jopa vaivaannuttavana, hänet voidaan toki pois sulkea pois koko esityksestä, ikään kuin häntä ei olisikaan eikä hänestä kukaan olisi mitään koskaan kuullutkaan. Sitä paitsi näinhän me toimimme sellaisten ihmisten kohdalla, joilla ei ole meille mitään annettavaa. Miksi tehdä nytkään poikkeusta? Jos kuitenkaan tällaisesta ei ole kysymys, Hannu voidaan pois sulkea näytelmästä myös taloudellis-tuotannollisista syistä ja niin ikään perustella hänen poissaolonsa samoilla syillä. Tarkemmin ajateltuna, ehkä olisi loppujenlopuksi ja kaikkia tyydyttävän lopputuloksen kannalta parasta, että unohdamme hänet tästä näytelmästä ja sen ylös panosta (esityksestä). Kyllä Hannu maailmassa paikkansa löytää.
”Vaikee tietää mitä tarvii jos ei keksi mitää.” – Rane

Työryhmä

MUUT HENKILÖT ESITYKSEN TAUSTALLA
teksti: Okko Leo
esityksen ohjaus: Vihtori Rämä

esityksen muu suunnittelu yhdessä Vihtori Rämän kanssa:
Asko Heiskanen (valot)
Katri Tuukkanen (puvut)
Paavo Juntunen (äänet)
Iris Routa (lavastus)
Tuija Lehtinen (esineet)

Yhtyeen jäsenten maskit ovat suunnitelleet näyttelijät itse yhdessä maskeeraaja Sanna Sahlmanin kanssa.

Valokuvaaja: Ville Kokkola
Näyttämömestari: Anssi Pennanen
Näyttämömies: Jouni Pietarinen
Järjestäjä: Jussi Kokko
Kuiskaaja/tarpeistonhoitaja: Tarja Öisti
Valomies: Kari Penttinen
Valojen ja äänien ajo esityksissä: Ilari Papinniemi

Lisätiedot

Esitys on tilattavissa kiertueelle.

Edellytykset esitystilalle
tilan koko: leveys 7 m x syvyys 7 m ja korkeus 5 m
katsomorakenne: nouseva tai jos käytössä näyttämökoroke tasalattiakin käy
pimennettävä esitystila
sähkö: normaali verkkovirta
pystytysaika: 4 tuntia
purkuaika: 2 tuntia
maksimikatsojamäärä: 190

Tiedustelut: jaana.valkila(at)jns.fi tai 050 409 9971.

Kiertuenäytäntö  ti 14.4.2015 klo 19 Kiteesalissa, Koulutie 3, 82500 KITEE. Ennakkomyynti: Kiteen kulttuuritoimisto, Koulutie 3, puh. 040 105 1162, seppo.savolainen@kitee.fi ja Kiteen Kirja-Info, puh 044 022 6255.
Liput 20/16 euroa.
HUOM! Etkot Ravintola Reinossa kello 17
http://www.restaurantreino.fi/fi/etusivu/

Kiertuenäytäntö ke 15.4.2015 klo 19 Nurmes-talon Hannikaisen salissa.  Lipunmyynti kahvio Marjatassissa, p. 040-8670 443. Liput 20/16 euroa.

Kiertuenäytäntö to 23.4.2015 klo 19 Kontiolahden Ohto-auditoriossa, Keskuskatu 11, 81100 KONTIOLAHTI