ENSI-ILTA 25.11.2017

KESTOARVIO n. 2 t 50 min, sisältäen väliajan

SUURI NÄYTTÄMÖ LIPUT 30/28/16 e

”Suomalainen viha on kuin suolampi: musta, kylmä, syvä ja samea.”


Sata vuotta sitten elettiin hurjaa aikaa. Ensimmäinen maailmansota horjutti vanhaa valtaa, demokratian, nationalismin ja sosialismin aatteet levisivät huhujen ja juorujen välissä. Teknologinen murros tuotti uusia mahdollisuuksia ja pelkoja. Mitä tästä kaikesta tulisi? Ideologioiden kamppailun tuoksinassa yritettiin hankkia jokapäiväistä leipää, rakastaa, selvitä ja selvittää mitä on oikeudenmukaisuus.

Väinö Linnan (1920–1990) mestariteos kuvaa Suomea järisyttänyttä aikakautta pienen hämäläisen Pentinkulman kylän kautta. Kylä ei ole suojainen pesä, vaan maailman virtojen heittelemä yhteisö pakollisten muutosten edessä. Taloudellinen epätasa-arvo, pitkään kytenyt viha ja hukassa oleva identiteetti altistavat naapurukset veritöistä hurjimpaan: sisällissotaan. Linnan kirjallinen taito on huipussaan hänen kuvatessaan ihmisten tahtojen, luonteiden ja kohtaloiden ankaraa kamppailua tuona julmuuden aikana.

Teatterimme tuore dramatisointi pohjautuu romaanitrilogian Täällä Pohjantähden alla kahteen ensimmäiseen osaan kattaen vuosikymmenet 1880-luvulta 1920-luvun alkuun. Näyttämön täyttää riehakkaan vauhdikas kuvaus pienistä ihmisistä suurten valintojen edessä, keskellä ja taustalla. Katse tarkentuu kahteen torppariperheen kasvattiin, Akseliin ja Elinaan sekä heidän rakkaustarinaansa myrskyn ytimessä. Alkuperäisteoksen tavoin tunneskaalaa liikutetaan herkän traagisesta hurttiin huumoriin, syviä ajatuksia unohtamatta.

Jos historia voi jotain opettaa, niin varovaisuutta ja tarkkaavaisuutta omaa aikaamme kohtaan – armoa ja anteeksiantoa toisiamme ja vierauttamme kohtaan. Silmät ja sydän auki, virheitä unohtamatta ja niistä huolimatta: parempaan huomiseen uskoen.

K-Plussa-kortilla 5 euron alennus ke 29.11.2017 klo 12 ja 19 sekä 27.1.2018 klo 19 esityksiin.


Keskiviikkona 29.11.2017 kello17 alkaen järjestämme Joensuu-päivän kunniaksi  pienellä näyttämöllä Teatteriklubin.
Esitelmä- ja keskustelutilaisuus otsikolla ”Täällä kaupungintalon tornin alla 1918” käsittelee sisällissotaa Pohjois-Karjalassa otsikolla on .

Tapahtuma toteutuu yhteistyössä Pohjois-Karjalan historiallisen yhdistyksen kanssa.

Rooleissa

Olli Haataja, Olli-Kalle Heimo, Mirva Kuivalainen, Markku Maasilta, Anna Ojanne, Kai Paavilainen (vierailija), Petteri Rantatalo, Maria Sarkkinen, Hans Stigzelius, Seppo Timonen, Suvi-Maaria Virta, Minna Maaria Virtanen ja Jukka Moskuvaara (vierailija) ym.
sekä tanssijoita P-K:n ammattiopisto Outokummun tanssin koulutuksesta

Työryhmä

DRAMATISOINTI Janne Rosenvall ja Iiristiina Varilo
OHJAUS Iiristiina Varilo
KOREOGRAFIA Ari Numminen
MUSIIKIN SÄVELLYS Petri Tiainen
LAVASTUS-  JA PUKUSUUNNITTELU Kaisu Koponen