”Täällä Pohjantähden alla -näytelmän tavoitteet ovat korkeat, ja ne myös saavutetaan”
5 tähteä, Karjalan Heili

”Erittäin hyvä ja vaikuttava esitys! Erityisesti päähenkilöt olivat loistavia. Tanssijat toivat esitykseen vaihtelua.”
5 tähteä, palaute TicketMasterissa

Vuoden kulttuuriteko -palkinto

Suomalainen viha on kuin suolampi: musta, kylmä, syvä ja samea.

Sata vuotta sitten elettiin hurjaa aikaa. Ensimmäinen maailmansota horjutti vanhaa valtaa, demokratian, nationalismin ja sosialismin aatteet levisivät huhujen ja juorujen välissä. Teknologinen murros tuotti uusia mahdollisuuksia ja pelkoja. Mitä tästä kaikesta tulisi? Ideologioiden kamppailun tuoksinassa yritettiin hankkia jokapäiväistä leipää, rakastaa, selvitä ja selvittää mitä on oikeudenmukaisuus.

Väinö Linnan (1920–1990) mestariteos kuvaa Suomea järisyttänyttä aikakautta pienen hämäläisen Pentinkulman kylän kautta. Kylä ei ole suojainen pesä, vaan maailman virtojen heittelemä yhteisö pakollisten muutosten edessä. Taloudellinen epätasa-arvo, pitkään kytenyt viha ja hukassa oleva identiteetti altistavat naapurukset veritöistä hurjimpaan: sisällissotaan. Linnan kirjallinen taito on huipussaan hänen kuvatessaan ihmisten tahtojen, luonteiden ja kohtaloiden ankaraa kamppailua tuona julmuuden aikana.


Tutustu lavastaja-pukusuunnittelija Kaisu Koposen pienoismallikuviin ja pukusuunnitelmiin tästä. (Pdf-tiedosto, 40 kuvaa, koko 5 MB.) 

Teatterimme tuore dramatisointi pohjautuu romaanitrilogian Täällä Pohjantähden alla kahteen ensimmäiseen osaan kattaen vuosikymmenet 1880-luvulta 1920-luvun alkuun. Näyttämön täyttää riehakkaan vauhdikas kuvaus pienistä ihmisistä suurten valintojen edessä, keskellä ja taustalla. Katse tarkentuu kahteen torppariperheen kasvattiin, Akseliin ja Elinaan sekä heidän rakkaustarinaansa myrskyn ytimessä. Alkuperäisteoksen tavoin tunneskaalaa liikutetaan herkän traagisesta hurttiin huumoriin, syviä ajatuksia unohtamatta.

Jos historia voi jotain opettaa, niin varovaisuutta ja tarkkaavaisuutta omaa aikaamme kohtaan – armoa ja anteeksiantoa toisiamme ja vierauttamme kohtaan. Silmät ja sydän auki, virheitä unohtamatta ja niistä huolimatta: parempaan huomiseen uskoen.

Suurtuotannossa on mukana koko teatterimme näyttelijäkaarti, avustajia sekä  tanssijoita P-K:n ammattiopisto Outokummun tanssin koulutuksesta.

 

Korkearesoluutioiset kuvat voit ladata tästä.

Käsiohjelman voit ladata tästä.

KRITIIKIT
Lue Kimmo Nevalaisen kritiikki 27.11.2017 Karjalaisessa
 Lue Irene Taipaleen kritiikki Heilistä 29.11.2017

 

K-Plussa-kortilla 5 euron alennus  27.1.2018 klo 19 esitykseen.

Tietoa pyörätuolipaikoista