Sofi Oksasen Stalinin lehmät nähdään Joensuun kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä syksyllä 2018. Romaanin dramatisoi ja ohjaa Aino Kivi. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Sofi Oksasen vuonna 2003 ilmestynyt romaani nähdään teatterin lavalla.

Voimakas ja eeppinen Sofi Oksasen esikoisromaani kuvaa kolmen naisen elämää eri sukupolvien ja yhteiskuntien kehyksissä — isoäidin, äidin ja tyttären näkökulmista. Ote henkilöhahmoihin ja heidän välisiin siteisiinsä on rakastava, mutta tiukka; kuvatessaan Katariinan ja Annan elämää kommunistisessa Virossa ja kapitalistisessa Suomessa Oksanen luo tarkkanäköisen ja kaunistelemattoman silmäyksen koko 20. vuosisadan ajankuvaan, idän ja lännen räikeään kahtiajakoon, jonka vaikutukset ulottuvat 1930-luvulta nykypäivään. Stalinin lehmät on myös armoton tarina elämää hallitsevasta ja määrittävästä syömishäiriöstä, häpeän ja arvottomuuden tunteiden voimasta ja naiseuden mahdottomuudesta. Romaanin käännösoikeudet on myyty jo 20 maahan ja se on kansainvälinen bestseller.

– Stalinin lehmät kertoo asioista, joista mieluiten vaiettaisiin. Se pakottaa meidät katsomaan virheisiin: omiin, isovanhempiemme ja yhteiskunnan, kommentoi ohjaaja Aino Kivi.

Aino Kivi on aiemmin ohjannut Joensuun kaupunginteatterille muun muassa Havukka-ahon ajattelijan (2016), Rahakabareen (2016), Mä soitan veljille (2014) ja Kiljusen herrasväen (2014).

KIERTUE-ESITYKSET
Esitys on myös tilattavissa kiertueelle Pohjois-Karjalaan hintaan 970 euroa, Pohjois-Karjalan teatteriyhdistyksen jäsenkuntien alueelle 870 eurolla ja Pohjois-Karjalan ulkopuolelle alkaen 1 050 e. Tiedustele vapaana olevia kiertueaikoja jaana.valkila@jns.fi tai p. 050 409 9971.

Esityksen tekniset vaatimukset esitystilalle:
maksimikatsojamäärä/esitys 100 hlö
– esityksen pystytys vie n. 4 tuntia ja purku n. 1 tunnin, huomioittehan tämän esityspaikan varauksessa
– lavastuksen edellyttämän tilan mitat: n. 7 m leveyttä, n. 5 m syvyyttä ja n. 3 m korkeutta
– lastausväylän oven tulee olla vähintään 1,20 m leveä
– esitystilan tulee olla pimennettävissä
– sähkö 2x SUKO16A

Kiertue-esitys to 29.11.2018 klo 18 Kulttuurikeskus Poleenissa, Pieksämäellä