ENSI-ILTA 24.11.2018

KESTOARVIO n. 2 t 25 min, sisältäen väliajan

SUURI NÄYTTÄMÖ, LIPUT 27/25/15 €

Iivana Julma on satiirinen komedia, joka liikkuu vauhdikkaasti eri aika- ja todellisuustasoilla. Bulgakovin teksti tarjoaa fantastisia ja absurdeja elementtejä, jotka pääsevät esiin tämän karnevalistisen ja riemastuttavan esityksen pyörteissä.

Moskovalaisen kerrostalon käytävällä käy kuhina. Asukkaat pakoilevat kaikkialle ehtivää isännöitsijää, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja vakoilee isännöitsijää eikä toisen kerroksen vuokralainen Timofejev saa hetken rauhaa. Ja juuri rauhaa hän tarvitsisi sillä siinä se nyt on – kone joka läpäisee aikaa. Isännöitsijä Ivanka ja murtovaras Miloslavskaja seuranaan Timofejev viimein syöksyy avaruuden halki ajassa taaksepäin. Valitettavasti paluu ei suju yhtä mutkattomasti, sillä hänen matkatoverinsa jäävät vangiksi menneisyyteen. Katastrofin kruunaa se, että menneisyys saapuu Timofejevin mukana nykypäivän Moskovaan itse tsaari Iivana Julman hahmossa.

Timofejev on toden totta pulassa. Miten selvittää suhde vaimoon ja tämän rakastajaan samalla kun yrittää piilotella tsaaria vaatekaapissaan? Mitä sanoa sisään pyrkivälle poliisille ja uteliaille naapureille? Miten saada ajan virtaan juuttunut isännöitsijä takaisin nykyaikaan ja tsaari historiaan? Tässä  karnevaalissa todellisuus on unta ihmeellisempää – vai onko todellisuuskin vain unta?

Mihail Bulgakovin (1891-1940) tunnetuin teos ja maagisen realismin taidonnäyte on epäilemättä romaani Saatana saapuu Moskovaan. Se on julkaistu vasta kirjailijan kuoleman jälkeen, kuten myös monet muut hänen teoksensa. Bulgakov eli Neuvostovenäjällä aikana, jolloin stalinismi sai vahvan jalansijan. Useimpien taiteilijoiden kohdalla se merkitsi parhaimmillaankin ankaraa sensurointia ja elämistä pelossa. Bulgakov ei juuri saanut tuotantoaan julki 1930-luvulla sillä se ei mahtunut aiheiltaan eikä muodoiltaan vallanpitäjien asettamiin raameihin.

Suomessa harvoin esitetyn Iivana Julman Bulgakov kirjoitti silloin, kun Venäjä oli vielä Neuvostoliitto ja sen yksinvaltiaana hääri Josif Stalin. Tsaari Iivana tempautuikin Stalinin Venäjälle ja näiden kahden itsevaltiaan ajat vertautuivat toisiinsa.

Joensuun kaupunginteatterissa Iivana Julma saapuu 2000-luvun Putinin Venäjälle, jossa presidentti valitaan laillisilla vaaleilla ja jossa sensuuri ei uhkaa taiteilijoita eikä toimittajia. Kansalaistenkaan ei tarvitse pelätä, sillä demokratia on syrjäyttänyt itsevaltiaat. Vai onko? Voiko mennyt maailma muuttaa tulevaa vai onko Venäjä aina tsaarin Venäjä vaikka sen voissa paistaisi?

Karnevaalisopan resepti:
1 Venäjä
1 aikakone
2 aikaa
1 isännöitsijä jumissa menneisyydessä
1 tsaari piilossa vaatekaapissa nykyajassa.
Lisämakua saat yllättämällä vaimosi rakastajan seurasta.
Haudutteluun ei ole aikaa. Nauti välittömästi.

Lija Fischer on valmistunut Teatterikorkeakoulusta ohjaajaksi keväällä 2011. Hän on venäjänjuutalainen ja syntynyt Pietarissa mutta asunut Suomessa 7-vuotiaasta. Kolmen kulttuurin kansalaisena eläminen ja suomen kielen opetteleminen ovat vaikuttaneet Fischerin taiteelliseen ilmaisuun vahvasti. Fischer oli usean vuoden ajan kiinnityksellä Lappeenrannan kaupunginteatterissa ja toimii nykyään freelancerina Helsingistä käsin. Hän on ohjannut kotimaisia kantaesityksiä, päivitettyjä klassikoita, lastenteatteriesityksiä sekä immersiivistä teatteria. Esityksissään Fischeria kiinnostaa vahva visuaalisuus sekä erilaisten esittämisen tapojen samanaikaisuus näyttämöllä – näyttelijäntyö, tanssi, musiikki, kuvataide ja nukketeatteri. Iivana Julma – takaisin tulevaisuuteen on ensimmäinen venäläinen näytelmä, jonka Fischer ohjaa.

Tietoa pyörätuolipaikoista

S-Etuesitykset

5 euroa perushintaisesta lipusta, max 2 etulippua/kortti.
Pe 30.11.2018 klo 19 esitykseen S-Etukorttihinta 22 euroa (perushinta 27 euroa)


Veikkaus-kortilla kaksi yhden hinnalla seuraaviin esityksiin
1.12.2018 klo 17
14.12.2018 klo 18 

K-Plussakortti-etu

5 euroa perushintaisesta lipusta, max 2 etulippua/kortti.
la 2.2.2019 klo 17 ja
pe 8.2. klo 19 esityksiin K-Plussakortilla 22 euroa (perushinta 27 euroa)  – tulossa myyntiin lokakuun loppuun mennessä!

Pressikuvat

Rooleissa

Suvi-Maaria Virta
Minna Maaria Virtanen
Anna Ojanne
Minni Gråhn
Olli Haataja
Petteri Rantatalo
Markku Maasilta
Seppo Timonen
Jukka Moskuvaara

Työryhmä

TEKSTI Mihail Bulgakov
SOVITUS JA OHJAUS Lija Fischer, vierailija
LAVASTUS- JA PUKUSUUNNITTELU Kaisu Koponen
VALOSUUNNITTELU Mikko Pajanen
VALOT NÄYTÄNNÖISSÄ Mikko Pajanen ja Asko Heiskanen
ÄÄNISUUNNITTLEU Michael Böger
ÄÄNET NÄYTÄNNÖISSÄ Michael Böger ja Pepe Kettunen
TARPEISTON VALMISTUS Tuija Lehtinen
TARPEISTO NÄYTÄNNÖISSÄ Tarja Öisti
KUISKAUS Tarja Öisti
MASKIT JA KAMPAUKSET Sanna Sahlman
JÄRJESTÄJÄ Jussi Heikkilä / Juha Kokko
NÄYTTÄMÖMESTARI Martti Mujunen / Anssi Pennanen
VALOMIES Kati Penttinen
PUKIJA Terhi Piirainen

KIITOKSET Karjalan Lukko V. Loukiainen

Lisätiedot

ENSI-ILTA 24.11.2018