ENSI-ILTA 24.11.2018

KESTOARVIO n. 2 t 20 min, sisältäen väliajan

SUURI NÄYTTÄMÖ, LIPUT 27/25/15 €

Iivana Julma – takaisin tulevaisuuteen on satiirinen komedia, joka liikkuu vauhdikkaasti eri aika- ja todellisuustasoilla. Joensuun teatterissa nähtävässä toteutuksessa myös tekstin tarjoamat fantastiset ja absurdit elementit pääsevät esiin karnevalistisen esityksen pyörteissä.

Moskovalaisen kerrostalon toisen kerroksen kolmiossa asuva vuokralainen ja keksijä Timofejev katsoo rakentamaansa laitetta. Siinä se on. Kone joka läpäisee aikaa. Kädet täristen hän kääntää avaimesta ja syöksyy avaruuden halki ajassa taaksepäin. Valitettavasti paluulento omaan aikaan ei suju yhtä mutkattomasti sillä hänen matkatoverinsa jäävät vangiksi menneisyyteen. Katastrofin kruunaa se että menneisyys saapuu Timofejevin mukana nykypäivän Moskovaan itse tsaari Iivana Julman hahmossa. Timofejev on pulassa. Miten selvittää suhde vaimoon ja tämän rakastajaan samalla kun yrittää piilotella tsaaria vaatekaapissaan? Mitä sanoa sisään pyrkivälle poliisille ja uteliaille naapureille? Miten saada ajan virtaan juuttunut isännöitsijä takaisin nykyaikaan ja tsaari historiaan?

Mihail Bulgakovin (1891-1940) tunnetuin teos ja maagisen realismin taidonnäyte on epäilemättä romaani Saatana saapuu Moskovaan. Se on julkaistu vasta kirjailijan kuoleman jälkeen, kuten myös monet muut hänen teoksensa. Bulgakov eli Neuvostovenäjällä aikana, jolloin stalinismi sai vahvan jalansijan. Useimpien taiteilijoiden kohdalla se merkitsi parhaimmillaankin ankaraa sensurointia ja elämistä pelossa. Bulgakov ei juuri saanut tuotantoaan julki 1930-luvulla sillä se ei mahtunut aiheiltaan eikä muodoiltaan vallanpitäjien asettamiin raameihin.

Suomessa harvoin esitetyn Iivana Julman Bulgakov kirjoitti silloin kun Venäjä oli vielä Neuvostoliitto ja sen yksinvaltiaana hääri Josif Stalin. Tsaari Iivana tempautuikin Stalinin Venäjälle ja näiden kahden itsevaltiaan ajat vertautuivat toisiinsa. Joensuun teatterissa Iivana Julma saapuu 2000-luvun Putinin Venäjälle, jossa presidentti valitaan laillisilla vaaleilla, taiteilijoita ei uhkaa sensuuri eikä kansalaisten tarvitse pelätä sillä demokratia on syrjäyttänyt itsevaltiaat. Vai onko? Voiko mennyt maailma muuttaa tulevaa vai onko Venäjä aina tsaarin Venäjä vaikka sen voissa paistaisi?

Karnevaalisopan resepti:
1 Venäjä
1 aikakone
2 aikaa
1 isännöitsijä jumissa menneisyydessä
1 tsaari piilossa vaatekaapissa nykyajassa.
Lisämakua saat yllättämällä vaimosi rakastajan seurasta.
Haudutteluun ei ole aikaa. Nauti välittömästi.

Lija Fischer on valmistunut Teatterikorkeakoulusta ohjaajaksi keväällä 2011. Hän on venäjänjuutalainen ja syntynyt Pietarissa mutta asunut Suomessa 7-vuotiaasta. Kolmen kulttuurin kansalaisena eläminen ja suomen kielen opetteleminen ovat vaikuttaneet Fischerin taiteelliseen ilmaisuun vahvasti. Fischer oli usean vuoden ajan kiinnityksellä Lappeenrannan kaupunginteatterissa ja toimii nykyään freelancerina Helsingistä käsin. Hän on ohjannut kotimaisia kantaesityksiä, päivitettyjä klassikoita, lastenteatteriesityksiä sekä immersiivistä teatteria. Esityksissään Fischeria kiinnostaa vahva visuaalisuus sekä erilaisten esittämisen tapojen samanaikaisuus näyttämöllä – näyttelijäntyö, tanssi, musiikki, kuvataide ja nukketeatteri. Iivana Julma – takaisin tulevaisuuteen on ensimmäinen venäläinen näytelmä, jonka Fischer ohjaa.

Tietoa pyörätuolipaikoista

S-Etuesitykset

5 euroa perushintaisesta lipusta, max 2 etulippua/kortti.
Pe 30.11.2018 klo 19 esitykseen S-Etukorttihinta 22 euroa (perushinta 27 euroa)

Pressikuvat

Rooleissa

Suvi-Maaria Virta
Minna Maaria Virtanen
Anna Ojanne
Minni Gråhn
Olli Haataja
Petteri Rantatalo
Markku Maasilta
Seppo Timonen
Jukka Moskuvaara

Työryhmä

TEKSTI Mihail Bulgakov
SOVITUS JA OHJAUS Lija Fischer, vierailija
LAVASTUS- JA PUKUSUUNNITTELU Kaisu Koponen
VALOSUUNNITTELU Mikko Pajanen
VALOT NÄYTÄNNÖISSÄ Mikko Pajanen ja Asko Heiskanen
ÄÄNISUUNNITTLEU Michael Böger
ÄÄNET NÄYTÄNNÖISSÄ Michael Böger ja Pepe Kettunen
TARPEISTON VALMISTUS Tuija Lehtinen
TARPEISTO NÄYTÄNNÖISSÄ Tarja Öisti
KUISKAUS Tarja Öisti
MASKIT JA KAMPAUKSET Sanna Sahlman
JÄRJESTÄJÄ Jussi Heikkilä ja Juha Kokko
NÄYTTÄMÖMESTARI Martti Mujunen ja Anssi Pennanen

Lisätiedot

ENSI-ILTA 24.11.2018